SZATKOWNICA SZ-40
Opis:
INSTRUKCJA
OBSŁUGI I BHP SZATKOWNICY KAPUSTY
TYP SZ-40 "KRUSZEC"
I. PRZEZNACZENIE I DZIAŁANIE
1. Szatkownica kapusty typ SZ - 40 służy do szatkowania kapusty na jednolitą krajankę z przeznaczeniem na surówki i kwaszonki. Można również wykorzystywać ją do rozdrabniania innych warzyw na wiórki o różnej wielkości na tarczach, które stanowią dodatkowe wyposażenie . Natomiast po zastosowaniu dodatkowego wyposażenia, może stać się uniwersalną krajalnicą, wiórkownicą lub tarką.
Szatkownica jest przeznaczona dla gospodarstw rolniczych lub małych zakładów przetwórczych. Maszyna zapewnia krajankę o wysokiej jakości, a także jest prosta w obsłudze oraz odznacza się wysoką trwałością. Maszyna wykonana jest ze stali nierdzewnej, składa się z metalowego korpusu, silnika, przekładni pasowej napędzającej wał, na którym umieszczona jest tarcza robocza, wyposażona w 5 noży o spiralnej krawędzi cięcia, która zapewnia stały, optymalny kąt cięcia w każdym miejscu pracy. Nad tarczą znajduję się kosz zasypowy, natomiast pod tarczą znajduję się rynna, po której zsuwa się krajanka.
2. Szatkownicę kapusty może obsługiwać tylko jeden pracownik uprzednio przeszkolony z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowisku oraz posiadający aktualne orzeczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do pracy na tym stanowisku. Obsługujący powinien szczegółowo i ze zrozumieniem zapoznać się z dokumentacją techniczno-ruchową (DTR) i instrukcją obsługi producenta .
II. OBSŁUGA MASZYNY.
1.Przygotowanie do pracy.
Obsługujący szatkownicę powinien:
- zapoznać się szczegółowo i ze zrozumieniem i opisem elementów obsługi /Załącznik Nr 1/,
- sprawdzić przed każdym uruchomieniem ,czy maszyna posiada wszystkie osłony niezbędne do ochrony pracy operatora,
- przed każdym uruchomieniem dokładnie obejrzeć ,czy wszystkie elementy są sprawne technicznie i właściwie zamontowane. W przypadku stwierdzenia jakichkolwiek usterek zabrania się uruchamiania szatkownicy.
- sprawdzić przed każdym rozpoczęciem pracy działanie wszystkich urządzeń ochronnych,
- sprawdzić , czy narzędzia robocze (tnące) są ostre,
- sprawdzić , czy tarcza robocza była pewnie zamontowana na wałku napędowym szatkownicy
- sprawdzić ,czy przestrzeń pracy szatkownicy nie jest zastawiona zbędnymi przedmiotami. Szatkownica SZ-40 dla prawidłowej pracy wymaga od 6 do 10 m2 powierzchni roboczej i stabilnego podłożą ,
- sprawdzić stan instalacji elektrycznej i uziemienia, oraz prawidłowość podłączenia przewodu zasilającego z wtyką 3- fazowego / 6 /
- przygotować warzywa do wielkości przestrzeni roboczej w zespole roboczym /1/ ( w przypadku większych główek należy je podzielić na mniejsze,
2. Uruchomienie i obsługa.
Obsługujący szatkownicę powinien:
- podłączyć kabel zasilający z wtyką 3-fazowy /6/ do gniazda wtykowego zainstalowanego na ścianie w pobliżu maszyny,
- włączyć pracę silnika przyciskiem zielonym „START” zainstalowanym na panelu sterowniczym maszyny /3/ ,
- warzywa przeznaczone do rozdrobnienia, cięcia wkładać do przestrzeni roboczej /1/,
- zwrócić uwagę, aby podczas rozdrabniania nie dostały się do przestrzeni roboczej /1/ twarde przedmioty (metal, kamienie, piasek) i inne zanieczyszczenia,
- w przypadku zawieszenia się ciętych warzyw w przestrzeni roboczej popychać je tylko popychaczem,
- zwrócić uwagę na równomierne odbieranie (zsypywanie) krajanki i nie dopuszczać do zatkania otworu zsypowego
3. Czynności po zakończonej pracy.
Po zakończeniu pracy szatkownicy należy:
- wyłączyć pracę silnika przyciskiem czerwonym „STOP” zainstalowanym na panelu sterowniczym maszyny /3/ ,
- odłączyć kabel zasilający z wtyką 3-fazowy /6/ z gniazda wtykowego zainstalowanego na ścianie w pobliżu maszyny,
- zdemontować tarczę tnącą z zespołu roboczego /1/ . Przy demontażu tarczy tnącej należy posłużyć się kluczem płaskim S 17 oraz kluczem imbusowym 6 mm. Najpierw kluczem S 17 należy odkręcić dwie śruby M8 mocujące kosz zasypowy, następnie wkrętakiem należy odkręcić wkręt mocujący zaślepkę tarczy, następnie wykorzystując klucz imbusowy odkręcamy dwie śruby dociskowe zabezpieczające tarcze.
Po wykonaniu powyższych czynności należy delikatnie, ruchami wahadłowymi, zdjąć tarcze z czopa wału. W czasie demontażu obchodzić się ostrożnie z tarczami, gdyż ostrza mogą spowodować skaleczenie.
W razie problemów ze zdjęciem tarczy zabrania się uderzania.
UWAGA!
Przed rozpoczęciem demontażu tarczy należy upewnić się ze maszyna jest odłączona od zasilania.
- usunąć resztki poszatkowanej kapusty z tarczy tnącej i zwężki stożkowej przy pomocy szmatki, szczotki lub strumieniem wody – wyłącznie po uprzednim zdemontowaniu w specjalnym, do tego celu przeznaczonym miejscu,
- szatkownicę kapusty i tarczę tnącą umyć ciepłą wodą z dodatkiem płynów do mycia, które ulegają biodegradacji, a następnie wytrzeć do sucha ,
- powierzchnie zewnętrzne szatkownicy umyć wodą z dodatkiem płynów do mycia naczyń ulegających biodegradacji,
- na zakończenie pracy dokładnie umyć posadzkę dookoła szatkownicy.
III. BEZPIECZEŃSTWO I HIGIENA PRACY.
1. Pracownik obsługujący szatkownicę powinien:
- być przeszkolony z zakresu obsługi szatkownicy przed rozpoczęciem pracy oraz poinformowany o warunkach bezpieczeństwa,
- przed uruchomieniem maszyny upewnić się czy jej rozruch nie stwarza zagrożenia dla bezpieczeństwa osób pracujących w pobliżu,
- bezwzględnie przestrzegać kolejności uruchomienia maszyny,
- być ubrany w czyste i higieniczne ubranie ochronne, zapewniające bezpieczną i wygodną obsługę (dopasowany fartuch bez luźnych fragmentów z rękawami
dokładnie i ciasno opinającymi ręce). Dopuszcza się stosowanie przez obsługę gumowych rękawiczek,
- produkty przeznaczone do rozdrabniania , cięcia wkładać do przestrzeni roboczej ,
- dbać o utrzymanie wszystkich zespołów i mechanizmów w czystości i sprawności technicznej,
- kontrolować wkładane produkty i zwracać uwagę aby z produktami do rozdrabniania nie dostały się kamienie, twarde przedmioty i inne zanieczyszczenia,
- szatkownicę kapusty i tarczę tnącą myć po każdym użyciu ciepłą wodą z dodatkiem płynów do mycia, które ulegają biodegradacji, a następnie wytrzeć do sucha,
- zachować szczególną ostrożność przy myciu tarcz roboczych z nożami,
- dbać oto , aby narzędzia robocze (tnące) były zawsze odpowiednio ostre. W przypadku stępienia oddać do warsztatu mechanicznego w celu ich naostrzenia.
- w przypadku awarii lub ujawnienia niesprawności obieraczki należy natychmiast wyłączyć ją z ruchu i powiadomić przełożonego i odpowiednie służby techniczne wieszając tablicę ostrzegawczą:
UWAGA!!! : NIE WŁĄCZAĆ AWARIA
2. Pracownikowi obsługującemu szatkownicę nie wolno:
- zezwalać obsługiwać szatkownicę osobom postronnym,
- pozostawiać pracującej szatkownicy bez nadzoru,
- używać szatkownicy niezgodnie z przeznaczeniem,
- samoczynnie dokonywać napraw , samowolnej przebudowy i zmian przy szatkownicy,
- uruchamiać szatkownicy technicznie niesprawnej ,
- zastawiać zbędnymi przedmiotami strefy manipulacyjnej maszyny,
- w trakcie obsługi szatkownicy noszenia ozdob dłoni np.: pierścionek bransoleta, łańcuszek, zegarek itp.,
- wkładać rąk do przestrzeni roboczej, popychania ręką kapusty w czasie szatkowania,
- szatkowania warzyw mrożonych,
- dotykać tarczy roboczej i innych części będących w ruchu,
- wymiany tarczy z nożami na szatkownicy będącej pod napięciem
- zdejmować osłon w czasie pracy jak również pracy bez osłon,
- dokonywać napraw, dotykania elementów instalacji elektrycznej i silnika przed
wyjęciem wtyczki z gniazda wtykowego,
- wkładania i wyjmowania wtyczki z gniazda wtykowego mokrą ręką,
- myć i konserwacji szatkownicy będącej pod napięciem ,
- myć szatkownicy strumieniem wody,
- regulować naciągu pasów klinowych przed odłączeniem szatkownicy z zasilania,
- uruchamiać szatkownicy bez wbudowanymi w maszynę systemami bezpieczeństwa.
OPRACOWAŁ: UZGODNIŁ: ZATWIERDZIŁ:
Załącznik Nr 1
OPIS
ELEMENTÓW OBSŁUGI SZATKOWNICY KAPUSTY
TYP SZ - 40 „KRUSZEC”
5
4
3
2
1
Zespół roboczy Korpus Panel sterowniczy / przycisk „START” / przycisk „STOP” / Silnik Zespół napędowy Przewód zasilający z wtyką 3-fazowy ( 400V, 50Hz