Ciasto drozdzowe z kruszonką wersja Lean.
Kolejna produkcja, tym razem pokazująca jak łatwo jest zrobić ciasto drożdżowe. Nie trzeba go przy tym zagniatać przez dwie godziny i czekać aż wyrośnie przez 4 godziny.
Odsłon: | 9162 | Data dodania: | 2009-08-07 22:11:34 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Na ciasto potrzebujemy:
- 500g mąki tortowej typ 450
- pół szklanki cukru
- 5dkg drożdży
- 4/5 szklanki ciepłego mleka
- jajko
- margarynę w kostce do posmarowania blachy
Na kruszonkę do pokrycia blachy 25x40cm
- 1/4 kostki margaryny czyli 62,5g
- 150g mąki
- 100g cukru
Jeżeli chodzi o samo pieczenie to dużo zależy od piekarnika więc w praktyce najlepiej śledzić postęp pieczenia, zanim dobierzemy optymalne parametry. Temperatura powinna wynosić 180-200 stopni i czas 20-30 minut.
Więcej szczegółów odnośnie robienia kruszonki do ciasta jest w drugim filmie.