Pappardele z wieprzowiną, pieczarkami i makiem
Odsłon: | 5741 | Data dodania: | 2009-02-08 21:55:36 |
Opis:
250 g pappardelle,
20 g masła,
1,5 łyżki oleju,
1 cebula pokrojona w plasterki,
1 ząbek czosnku zmiażdżony,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta pieprzu cayenne,
250 g chudej wieprzowiny w cienkich plasterkach,
1 łyżka zielonej pietruszki, posiekanej,
1 łyżka porto lub innego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
200 g kwaśnej śmietany,
150 g pieczarek,
2 łyżeczki ziaren maku
Ugotować pappardelle w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Rozgrzać masło i pół łyżeczki oleju na patelni i powoli smażyć cebulę do miękkości. Dodać czosnek, paprykę, pieprz, wieprzowinę i pietruszkę natkę. Szybko obsmażyć na dużym ogniu, doprawić do smaku. Wlać wino, zagotować i mieszać 10 sekund. Dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Dodać pieczarki i dusić wszystko na wolnym ogniu. Resztę oleju wymieszać z ciepłym makaronem i wymieszać z makiem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.