Keks czekoladowo-orzechowy
Przepis na świąteczny ( i nie tylko ) pyszny keks
Odsłon: | 5587 | Data dodania: | 2009-02-08 21:28:32 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Keks czekoladowo-orzechowy:
60 g orzechów laskowych,
55 g migdałów,
180 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
40 g kakao,
70 g gorzkiej czekolady,
140 g masy migdałowej (dodałam marcepan),
165 g cukru pudru,
4 jajka,
150 ml mleka,
180 g masła,
55 g pistacji,
W piekarniku na blasze lub na patelni uprażyć migdały i orzechy laskowe, po czym grubo posiekać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać razem do miski. Czekoladę pokroić w kostki o boku około 0,5 cm. Do miksera/blendera z ostrzmi tnącymi wrzucić masę migdałową i cukier puder. Siekać aż uformują się drobne grudki. Przełożyć marcepan do miksera z trzepaczkami/widełkami i dalej ucierać, dodając stopniowo jajka, aż składniki dokładnie się połączą. Wlać mleko, dodać mąkę z proszkiem i kakao i ucierać aż ciasto będzie gładkie. Masło rozpuścić, ostudzone dodać do ciasta i wymieszać szpatułką. Dodać posiekane orzechy i migdały oraz całe pistacje i kawałki czekolady, wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem formy keksowej o długości 28 cm. Piec przez godzinę i 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Gdy w czasie pieczenia na powierzchni keksa utworzy się skórka, naciąć ją wzdłuż nożem zanurzonym w roztopionym maśle
60 g orzechów laskowych,
55 g migdałów,
180 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
40 g kakao,
70 g gorzkiej czekolady,
140 g masy migdałowej (dodałam marcepan),
165 g cukru pudru,
4 jajka,
150 ml mleka,
180 g masła,
55 g pistacji,
W piekarniku na blasze lub na patelni uprażyć migdały i orzechy laskowe, po czym grubo posiekać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać razem do miski. Czekoladę pokroić w kostki o boku około 0,5 cm. Do miksera/blendera z ostrzmi tnącymi wrzucić masę migdałową i cukier puder. Siekać aż uformują się drobne grudki. Przełożyć marcepan do miksera z trzepaczkami/widełkami i dalej ucierać, dodając stopniowo jajka, aż składniki dokładnie się połączą. Wlać mleko, dodać mąkę z proszkiem i kakao i ucierać aż ciasto będzie gładkie. Masło rozpuścić, ostudzone dodać do ciasta i wymieszać szpatułką. Dodać posiekane orzechy i migdały oraz całe pistacje i kawałki czekolady, wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem formy keksowej o długości 28 cm. Piec przez godzinę i 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Gdy w czasie pieczenia na powierzchni keksa utworzy się skórka, naciąć ją wzdłuż nożem zanurzonym w roztopionym maśle