Zapiekanka z serową skórką
zapiekanka z miesem
Odsłon: | 5412 | Data dodania: | 2009-02-09 17:29:34 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego
- 3 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- bazylia świeża lub suszona
- 20 dag żółtego sera w plastrach
- sól i pieprz
- olej
Włoszczyznę oczyścić, opłukać, ugotować w małej ilości posolonej wody, ostudzić, zetrzeć na jarzynowej tarce lub drobno posiekać. Cebulkę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju razem z mięsem. Dodać pół szklanki wywaru z jarzyn, 2 obrane ze skórki i posiekane pomidory, dusić razem kilka minut, włożyć rozdrobnione jarzyny, koncentrat pomidorowy, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć masę mięsną, przykryć plastrami sera, na wierzchu położyć plasterki pomidora. Wstawić do rozgrzanego do temperatury 190ºC piekarnika, zapiekać około 30 minut, aż ser całkowicie się rozpuści, posypać listkami bazylii.
- 50 dag mięsa mielonego
- 3 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- bazylia świeża lub suszona
- 20 dag żółtego sera w plastrach
- sól i pieprz
- olej
Włoszczyznę oczyścić, opłukać, ugotować w małej ilości posolonej wody, ostudzić, zetrzeć na jarzynowej tarce lub drobno posiekać. Cebulkę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju razem z mięsem. Dodać pół szklanki wywaru z jarzyn, 2 obrane ze skórki i posiekane pomidory, dusić razem kilka minut, włożyć rozdrobnione jarzyny, koncentrat pomidorowy, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć masę mięsną, przykryć plastrami sera, na wierzchu położyć plasterki pomidora. Wstawić do rozgrzanego do temperatury 190ºC piekarnika, zapiekać około 30 minut, aż ser całkowicie się rozpuści, posypać listkami bazylii.