Rogaliki z powidłami
Smaczne domowe rogaliki
Odsłon: | 5696 | Data dodania: | 2009-02-08 10:29:57 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
50 dag mąki25 dag margaryny1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia5 dag drożdży5 łyżek mleka2 jajka2 opakowania cukru waniliowegoszczypta solipowidło śliwkowecukier puder do posypania rogalików
Przepis:
Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do
pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego,
soli wyrobić ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na
2 - 3 godziny.
Podzielić na 2 części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm w kształcie koła, następnie podzielić na 12 części (w kształcie trójkąta), formować rogaliki wkładając do każdego powidło.
Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Podzielić na 2 części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm w kształcie koła, następnie podzielić na 12 części (w kształcie trójkąta), formować rogaliki wkładając do każdego powidło.
Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.